Domů Rady a návody Co je to portské víno? Jak se vyrábí?

Co je to portské víno? Jak se vyrábí?

Autor článku:
0 Komentáře 2 minuty číst

Portské víno se vyrábí v údolí Douro na severu Portugalska a charakteristické je svým bohatým a sladkým profilem. S více než stovkou odrůd hroznů zůstává portské víno jedním z nejlepších dezertních vín na světě. V následujících řádcích se seznámíte se vším, co potřebujete o tomto intenzivně sladkém a silném víně vědět.

Historie portského vína

Portské víno, jak ho známe dnes, vzniklo na konci 17. století, kdy dva Angličané přidali do vína sladkou směs brandy, aby víno vydrželo dlouhou plavbu do Velké Británie. Víno bylo pojmenováno po městě Porto, které leží na břehu řeky Douro.

První exportní aliance mezi Portugalskem a Anglií byla navázána v roce 1386, přičemž obchod významně kvetl a v roce 1756 bylo Douro uznáno oficiální vinařskou apelací. Douro je v současnosti třetí nejstarší vinařskou oblastí na světě.

Výroba portského vína

Přestože se portské víno vyznačuje různými metodami zrání, všechny druhy procházejí stejnými počátečními fázemi výroby. Hrozny se sklízejí ručně, a poté se drtí v obrovských otevřených kádích z kamene, betonu nebo granitu, jako je tomu v Douro. Při tradiční výrobě portského vína se hrozny mačkají nohama. Sice byla tato technika v mnoha případech mechanizována, ale stále najdete místa, kde se udržuje tato tradiční metoda.

Portské víno nikdy nedokončí fermentaci, neboť fermentační proces je zastaven v okamžiku, kdy je dosaženo ideální úrovně zbytkového cukru. Fermentační proces se zastaví přidáním brandy do vína.

Jak portské víno podávat?

Bez ohledu na druh by mělo být portské víno podáváno mírně chladnější, než je pokojová teplota. Rosé Port a White Port se podávají studené, tedy v rozmezí od 4 až 10 stupňů Celsia.

Tawny Port a Ruby Port by měly být podávány chladné, a to těsně pod pokojovou teplotou, a to v rozmezí od 10 do 16 stupňů Celsia.

Podívejte se na webu Wineme na portská vína a najdete tam třeba i víno k 60. narozeninám a dalším významným jubileím.

Další články autora

Zanechat komentář